Hoe gaat jouw kindje heten?

Geplaatst op: 25 apr 2017

Tot 1815 mocht je bij wet je kind alleen een naam geven die voorkwam op een heiligenkalender of die van een bekend persoon uit de oude geschiedenis. Tegenwoordig hebben we veel meer keus, en dat maakt het er niet makkelijker op.

 

babynaam kiezen

 

“En, hebben jullie al een naam bedacht?” Is misschien wel één van de meest gestelde vragen aan aanstaande ouders. Een naam is iets persoonlijks, jouw kind draagt deze naam zijn of haar hele leven bij zich. En hoewel jullie misschien al een lijstje hadden voordat jullie in verwachting waren, het kiezen van dé naam is toch best lastig. Wij helpen je graag op weg met deze zeven tips bij het kiezen van de naam voor jouw baby.

 

1. Zeg de voornaam en achternaam hardop

Hoe klinkt het? Is het goed uit te spreken? Voor een mooie klankharmonie is het aan te raden dat de voornaam niet eindigt op dezelfde klank als waarmee de achternaam begint.

 

2. Schrijf de naam op

Hoe worden de brieven aan jouw kind straks geadresseerd? Mocht je je kind een tweede, derde of zelfs een vierde voornaam geven let dan op de volgorde van de eerste letters van de naam. Zo voorkom je dat er straks een brief aan W.C. Bril wordt geadresseerd.

 

3. Bijzondere naam of toch niet?

Zowel bij het kiezen van een relatief veelvoorkomende naam als bij een bijzonder unieke naam zijn er een aantal voor- en nadelen. Zo zal een bekendere naam als Emma, Sem of Daan voor mensen makkelijker te onthouden, uit te spreken en te schrijven zijn. Daartegenover staat dat de kans dat je kind met een naamgenootje in de klas zal zitten later groter zijn. Een unieke naam is voor mensen moeilijker te onthouden, het kan zijn dat je kind deze vaak zal moeten spellen of dat de naam verkeerd wordt uitgesproken. Echter is uit een onderzoek van mumnset.com gebleken dat mensen die kiezen voor een unieke naam minder vaak spijt krijgen van hun keuze en het geeft je kind de kans om de naam helemaal eigen te maken.

 

4. Spelling

Wil je dat jullie gekozen naam op een bepaalde manier uitgesproken wordt? Dan kan de spelling daar een handje bij helpen. Liza bijvoorbeeld, of zeg je liever Lisa of zelfs Lysa (spreek je uit als Laiza)? Elke uitspraak en spelling geeft weer net een ander gevoel bij de naam en ook hier kan je dus een keuze in maken.

 

5. Roep- en bijnamen

Hoe wordt de naam van jouw kleine spruit straks afgekort? Wat is de naam waarmee vrienden haar straks gaan aanspreken? Zo zal Robine wel eens Robin, Ro of zelfs Bien genoemd kunnen worden.

 

6. Internationale ambities?

Veel meer dan vroeger reizen we rond de wereld of zal je te maken hebben met internationale contacten. Dit betekent niet dat je je kind een universele naam moet geven, maar het kan geen kwaad na te denken over hoe de naam uitgesproken wordt over de grens. Daarnaast zijn er namen als Joke en Dick die in Engelstalige landen voor heel wat rumoer kunnen zorgen, bedenk van tevoren of je hier rekening mee wilt houden.

 

7. Google, google, google!

Een laatste maar simpele stap in de zoektocht naar de naam voor jullie kind. Gooi de naam door Google, zijn er meer mensen met deze combinatie van voor- en achternaam of betekent die leuke, vlotte naam misschien iets geks in een andere taal? Zo staat de naam Zizi (een variatie op de beter bekende Sisi of Cici) in de Franse straattaal ook wel voor ‘piemel’, dat is toch iets wat je vooraf wilt weten..

 


Geschreven door:

Aukje van Rossum, 25 jaar, zet binnenkort haar eerste stapjes in de wereld van het moederschap en alles wat daar bij komt kijken.